Kjo është gjëja nr. 1 që po ju pengon të jeni të suksesshëm

Shkruar nga Dr. Luana Marques – eksperte e psikologjisë në Harvard

Ankthi, shqetësimi dhe ndryshimi janë të gjitha pjesë e jetës, por ato nuk janë armiq. Diversanti numër 1 i heshtur i suksesit është mënyra se si ne reagojmë ndaj tyre.
Si psikolog i Harvardit, unë e kam vëzhguar këtë luftë nga dora e parë. Unë shpika një koncept për të, “shmangia psikologjike”, bazuar në 20 vitet e mia të kërkimit dhe punës klinike.

Shmangia psikologjike është çdo përgjigje ndaj një kërcënimi të perceptuar që sjell lehtësim të menjëhershëm emocional, por që vjen me pasoja afatgjata.

Tërheqja
Nëse jeni ballë për ballë me një luan, instinkti juaj i parë mund të jetë vrapimi. Por në jetën tonë të përditshme, tërheqja është më delikate.

Ju mund të përpiqeni të tërhiqeni nga ankthi duke pirë një gotë verë për t’u akorduar, duke thirrur nga puna të sëmurë kur pritet një projekt ose prezantim i madh, ose duke hequr dorë nga një mundësi pune që përfshin të folurit në publik.

Çfarë duhet të bëjmë në vend të kësaj: Shumë herë ne e racionalizojmë sjelljen tonë të tërheqjes. Mund të themi, “Unë nuk kam frikë nga lartësitë, thjesht nuk më pëlqejnë slitat me rul”, ose “Askush nuk do ta vërejë nëse marr pjesë”.

Për të ndryshuar mendimin tuaj, identifikoni një mendim ose frikë, më pas pyesni veten: “Çfarë të dhënash kam për ta mbështetur këtë?” ose, “Çfarë do të thoshte shoku im më i mirë në këtë situatë?” Provat empirike me të cilat keni dalë mund t’ju ndihmojnë t’ju nxjerrin nga ai mentalitet i dëmshëm

Reagimi
Kjo mund të jetë dërgimi i një morie mesazhesh me tekst për të marrë fjalën e fundit, marrja e një mendimi të dhjetë derisa të merrni një që përputhet me këndvështrimin tuaj, ose bërtitja për të kuptuar mendimin tuaj.

Çfarë të bëni në vend të kësaj: Hapi i parë është të ndaloni, më pas t’i qaseni shqetësimit tuaj në vend që të përpiqeni ta eliminoni atë.

Nëse merrni një prognozë shqetësuese nga mjeku juaj, për shembull, dhe keni zakon të kaloni orë të tëra duke kërkuar shpjegime alternative në internet, provoni të kaloni një ose dy minuta ulur me shqetësimin tuaj.

Merrni frymë thellë dhe përpiquni të emërtoni ndjesitë në trupin tuaj. Problemi mund të jetë ende atje, por ju do të keni një kokë më të qartë për t’u marrë me të.

Ngecja
Ngecja është një lloj shmangieje “dre në fenerët”. Është prirja për të qëndruar në situata të pakëndshme, si një marrëdhënie e pashëndetshme ose një punë që është e lodhshme mendërisht dhe fizikisht.

Ne i themi vetes se situata aktuale nuk është “aq e keqe” ose se “gjithçka do të funksionojë”. Në mënyrë tipike, ne mbetemi kur jemi duke shmangur pasigurinë e ndryshimit

Çfarë duhet të bëni në vend të kësaj: Identifikoni atë që vërtet ka rëndësi për ju dhe bëni një hap të vogël çdo ditë për të ecur në atë drejtim.

Nëse e vlerësoni familjen, caktoni kohë për t’u lidhur me të dashurit tuaj çdo ditë. Nëse keni një ëndërr krijuese, krijoni një pjesë të vogël të orarit tuaj për t’ia kushtuar asaj.

Edhe pesë minuta para se të shkoni në punë mund të bëjë ndryshimin dhe të jetë një katalizator për rritje dhe sukses afatgjatë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *