Iluzion optik/ Cilin numër dalloni në foto?

Jo vetëm që këto enigma vizuale janë argëtuese për t’u përpjekur t’i zgjidhni, por ato mund t’ju japin një stërvitje të vërtetë mendore që mund t’ju ndihmojë të mendoni në mënyrë më efikase dhe t’i zgjidhni problemet më lehtë.

Iluzionet optike janë të shkëlqyera sepse na mësojnë se si sytë dhe truri ynë punojnë së bashku për të parë, por ato mund të jenë konfuze sepse me të vërtetë mashtrojnë shikimin tuaj. Përpjekja e tyre ofron një pasqyrë magjepsëse se si truri ynë i percepton imazhet bazuar në elementë të tillë si ngjyra, drita dhe mjedisi.

Iluzioni optik tregon një numër pjesërisht të fshehur brenda një rrethi të zi dhe gri, dhe njerëzit sfidohen të gjejnë numrin e fshehur brenda dhe nëse po, cilin numër? Është më e vështirë se sa tingëllon, sepse vijat janë të renditura në spirale të pabarabarta, gjë që është një problem për shikimin.

Mijëra njerëz nga e gjithë bota u përpoqën ta zgjidhnin enigmën pasi u bë virale në Twitter dhe ata thjesht nuk mund të bien dakord se cilin numër mund ta shohin. Arsyeja pse njerëzit shohin numra të ndryshëm është ndjeshmëria e kontrastit, një masë e rëndësishme e funksionit vizual që na lejon të bëjmë dallimin midis objekteve dhe sfondit të tyre. Në jetën e përditshme kjo ndodh, për shembull, kur vozitni në dritë të ulët ose mjegull.

Në këtë enigmë, kjo ndodh sepse numrat janë në një nivel, ndërsa rrotullimet janë në një nivel tjetër. Ata me një nivel të lartë të ndjeshmërisë së kontrastit kanë më shumë gjasa të shohin më shumë numra. Ndjeshmëria e ulët e kontrastit mund të shkaktohet nga disa gjendje të syrit ose sëmundje të tilla si katarakti, glaukoma ose retinopatia diabetike, kështu që është e rëndësishme ta kontrolloni këtë nëse jeni të shqetësuar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *