Pas 20 viteve në burg për mbytjen e 4 fëmijëve të saj, gruaja shpallet e pafajshme

Kathleen Folbigg, kaloi 20 vite në burg pasi dyshohej se ajo vrau katër fëmijët e saj të mitur djemtë Caleb dhe Patrick dhe vajzat Sarah dhe Laura. Por një hetim i fundit ka bërë shkencëtarët të besojnë se të miturit mund të kenë vdekur nga shkaqe natyrale.

Rasti i 55-vjeçares është përshkruar si një nga gabimet më të mëdha të drejtësisë në Australi.

Zonja Folbigg, e cila ka pretenduar gjithmonë pafajësinë e saj, u burgos për 25 vjet në 2003 për vrasjen e tre prej fëmijëve dhe vrasjen e djalit të saj të parë, Caleb. Çdo fëmijë i saj vdiq papritur midis 1989 dhe 1999, në moshën 19 ditë deri në 19 muaj, dhe prokurorët në gjyqin e saj pretenduan se ajo i kishte mbytur ata.

Në hetimin e ri, të kryesuar nga gjyqtari në pension Tom Bathurst, prokurorët pranuan se kërkimet mbi mutacionet e gjeneve kishin ndryshuar kuptimin e tyre për vdekjet e fëmijëve.

Si rezultat, guvernatori i NSW kishte nënshkruar një falje të plotë dhe urdhëroi lirimin e menjëhershëm të zonjës Folbigg nga burgu.

Nëse dënimet e saj rrëzohen, ajo mund të padisë qeverinë për miliona dollarë kompensim. Ajo mund të marrë një zgjidhje të ngjashme me atë të Lindy Chamberlain, e cila u shpërblye me 1.3 milion dollarë në 1992 për dënimin e saj të gabuar për vdekjen e vajzës së saj Azaria.

Gjyqi i zonjës Folbigg i vitit 2003 u përqendrua në prova rrethanore, veçanërisht në ditarë që shprehnin luftën e saj me amësinë. Por nuk kishte asnjë provë fizike për mbytje apo lëndime të fëmijëve të paraqitur në gjyq.

Në hetimin e fundit, ekspertët sugjeruan se ditarët ishin një mekanizëm përballues i shkruar nga një nënë e pikëlluar me mbështetje të kufizuar dhe se nuk do të kishte gjasa që të katër fëmijët të mbyten pa lënë gjurmë.

Provat kryesore që provuan pafajësinë e saj ishin nga një ekip imunologësh, të cilët zbuluan se vajzat e zonjës Folbigg, Sarah dhe Laura, kishin një mutacion gjenetik që mund të shkaktojë vdekje të papritur kardiake. U zbuluan gjithashtu dëshmi se djemtë e saj, Caleb dhe Patrick, posedonin një mutacion gjenetik të ndryshëm, i lidhur me epilepsinë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *